Luister mee met Nicolaes Maes, Rembrandts veelzijdige leerling.
Vanaf 17 oktober is de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Nicolaes Maes te zien in het Mauritshuis in Den Haag. 'Nicolaes Maes, Rembrandts veelzijdige leerling' is een titel voor de tentoonstelling die om een verdere introductie vraagt. We hebben heel wat te vertellen. Want: wie is Nicolaes Maes, wat maakt hem de meest veelzijdige leerling van Rembrandt en waarom zijn de werken het bekijken waard?

Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling.
In de eerste overzichtstentoonstelling zien we 30 werken van Nicolaes Maes. Rond zijn 14e ging hij bij Rembrandt in de leer, wat duidelijk terug te zien is in zijn schildertechniek, de kleuren en sterke licht-donkereffecten. Nicolaes Maes wordt gezien als Rembrandts meest veelzijdige leerling. Zo veelzijdig, dat zelfs gedacht werd dat er meerdere schilders waren met dezelfde naam. Zijn carrière is in te delen in drie fasen: Bijbelse voorstellingen, intieme huiselijke taferelen en vervolgens weelderige portretten. De schilder is dus niet te vangen in één beeld.
De Luistervinkjes
Nicolaes Maes is bij het grote publiek niet de meest bekende schilder uit de Gouden Eeuw. Hoe maken we mensen dan toch nieuwsgierig om zijn boeiende werken met rijke verhalen te komen bewonderen? In deze campagne brengen we het verleden naar het nu door de doelgroep mee te laten luisteren met Maes. Net als in Maes zijn serie werken 'Luistervinkjes', waarin de vrouw des huizes het dienstmeisje afluisterde of andersom. In de audiogedragen campagne gaan we terug in de tijd en maken we de doelgroep nieuwsgierig naar Nicolaes Maes en de veelzijdigheid van zijn werk.

Een audiogedreven campagne
Voor de campagne is een serie van drie verhalende radiocommercials ontwikkeld, die allemaal binnen één reclameblok te horen zijn. In de serie gaan we terug in de tijd met Nicolaes Maes en voice over Kim van Kooten. Zowel in radio als alle overige ingezette middelen (o.a. digital out of home, print, online display), verwijzen we naar de website van het Mauritshuis, waar je nog veel meer ontdekt over deze veelzijdige schilder. Hier zijn drie hoorspelen te beluisteren. Ieder hoorspel geeft op verhalende wijze meer achtergrondinformatie bij de drie verschillende fasen, de schilder en de manier waarop hij te werk ging. Zo leer je de schilder steeds beter kennen en wordt het hoogste tijd om de schilderijen van dichtbij te bekijken in het museum in Den Haag.